Връщане и замяна

Връщане и замяна на закупени стоки, гаранции и рекламции

 

Връщане и замяна

 

По чл. 50 от ЗЗП имате право да върнете закупената от Вас стока в рамките на 14 дни, с възможност да я заменим за друга или да Ви върнем парите, като трябва да са спазени следните условия:

  •     стоката да не е увредена;
  •     стоката да не е използвана;
  •     да не е нарушена вътрешната и външната опаковка;
  •     да се изпрати с придружаващите документи (гаранционна карта, касов бон или фактура)


Преди да изпратите стоката обратно към нас на адрес: гр. Хасково, ул. Панорама 1 - Massimo Zardi, моля, уведомете ни на тел. 0700 11 120. Това е необходимо, за да можем в най-кратки срокове да Ви изпратим в замяна, нова стока или да възстановим платените пари.

Сумата за закупена стока се възстановява след получаване на пратката и след като се уверим, че са спазени условията за връщане. Сумата ще Ви бъде възстановена по банков път до 3 работни дни или чрез наложен платеж, само за пратки изптарени с преглед.

Разходите по куриерските услуги за връщането на стоки са за сметка на Клиента. Независимо, че връщате стока, получена с преглед и тест, стойността на куриерската услуга е за Ваша сметка.

Ако върната от клиента стока не отговаря на условията за връщане (замяна), Massimo Zardi запазва правото да откаже връщане или замяна!

 

Гаранционен срок

 

Търговската гаранция на закупената от Вас стока е 30 календарни дни. Гаранцията е валидна само за случаите, когато се констатира наличие на фабричен дефект.

За фабричен дефект се считат:

- сцепване на кожата (не нараняване на кожата по повърхностния слой)

- разцепена подметка

- разкъсани шевове

- повредени ципове

Обувки, които нямат надпис "водоустойчиви"(waterproof) е възможно да пропускат в мокро. Препоръчваме преди носене да бъдат третирани с импрегниращ спрей.

Обувки с хастар от естествена кожа е възможно да оцветят краката.

Привеждането на потребителската стока в съответсвие с договора за продажба трябва да се извърши в рамките на 30 календарни дни съгласно чл.113 от ЗЗП.

Съгласно чл.114 от ЗЗП потребителят не може да претендира за възстановяване на заплатената сума или намaляване цената на стоката, когато търговецът се съгласи да поправи стоката или при възможност да я замени с нова.

„Айлайн Дизайн“ ЕООД отговаря по чл.119 по ЗЗП. Независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранция по чл.112-115.

Регистрирай се за нашия е-бюлетин!

Получавай Специални Оферти, Информация за Нови Колекции и Разпродажби!

Можете да се откажете по всяко време!